Jeg er QRV på D-star

D-star er et digitalt system laget spesielt for oss radioamtører av Japan Amateur Radio League på slutten av 90 tallet. Systemet bruker stort sett på de høyere frekvensområdene, mest brukt er 2 meter (VHF) eller 70 cm (UHF). Noe av det som er genialt med D-star er at det kan linkes via internett og dermed kan du sitte hvor som helst med D-star dekning og snakke med alle D-star brukere i hele verden. Systemet er digital, derfor er det ikke noe sus som på analog. Dette kan være både en fordel og en bakdel, da en på analog kan tolke svake signaler men på D-star kutter det ganske raskt ut når du kommer ut av dekning.

Selv har jeg ikke dekning for en D-star repeater og har derfor skaffet meg to hotspoter. Kjøpte meg først en DV4Mini i april 2016. Dette er en USB stick jeg plugger inn i en Raspberry Pi 3. Er ikke helt fornøyd med den, men etter siste software og firmware oppdatering fungerer den helt greit selv om det ikke er så mye jeg bruker den. Den jeg bruker mest nå er en dvmega som er kort som settes på toppen av Raspberry Pi. Denne er jeg meget fornøyd med, og fungerer helt perfekt.

Det å komme i gang med en hotspot er vel ganske tungt for mange radioamatører, men siden jeg har brukt linux så lenge jeg kan huske så var det ikke noe stort problem å komme i gang med noen av dem. Heldigvis finnes det masse gode images til Raspberry Pi som er nesten helt ferdig oppsatt. Med disse er det ikke så veldig mye du trenger å kunne for å komme i gang, det meste av konfigureringen skjer via grafisk fjernstyring (VNC). Det er også masse stoff på nettet om det. Og om du ikke føler deg komfortabel med det så er det jo mange hjelpsomme radioamatører som kan hjelpe.

Som radio bruker jeg en ID-51 som er et håndapparat for 2 meter og 70 cm og støtter både analogt og digitalt. Denne fungerer helt perfekt og er meget fornøyd med denne.

Velvel. Dette var en rask og grunnleggende fortelling om D-star, kommer kanskje mer senere, er mye å sette seg inn i og kan virke innviklet for nybegynnere, men når en får litt erfaring med det er det ikke spesielt vanskelig.

 

Design by HandsomeWeb